Hopp til innhold

Canada boikotter Russland-renn – IBU-presidenten kaller det en «ikke-sak»

Canada mener IBU gjør en altfor dårlig jobb med å forsvare rene utøvere. Nå nekter de å konkurrere i Russland. NRK vet at flere nasjoner vurderer å gjøre det samme.

Scott Gow

IKKE TIL RUSSLAND: Canada er foreløpig den første nasjonen som boikotter de russiske arrangementene denne sesongen. Her er Canadas Scott Grow under søndagens verdenscupstafett i Hochfilzen.

Foto: Joe Klamar / AFP

– Det er ikke obligatorisk for noen å delta noen steder for å si det på den måten, sier presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg om Canadas boikott.

Det er i et åpent brev til presidenten at det canadiske forbundet gjør det klart at de boikotter rennene i Russland, her er et utdrag fra brevet:

«Avgjørelsen om å legge store arrangementer til Russland strider med IOC sin beslutning om å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Det er foreløpig heller ikke tilstrekkelig tillit til det russiske antidopingarbeidet, siden RUSADAs arbeid fortsatt ikke er godkjent av WADA.»

«På grunn av dette kommer ikke Canada til å sende utøvere og team til rennene i Russland».

– Vi har hatt en telefonkonferanse med IOC hvor det kom frem at renn og konkurranser i Russland kan gå som planlagt, sier Besseberg til NRK.

IBU-presidenten gjør det klart at han ikke legger stor vekt på reaksjonen fra Canada.

– Det er ikke vits å få panikk nå, sier han, og da NRK spør om å få et TV-intervju med han torsdag, om Canadas boikott, svarer IBU-presidenten:

– Dette er en «ikke-sak» som jeg ikke ønsker å kommentere ytterligere.

Anders Besseberg

FÅR KRITIKK: Generalsekretær i IBU, Nicole Resch, og IBU-president Anders Besseberg.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bessebergs utspill for canadiske Rosanna Crawford til å reagere sterkt.

– Det er veldig synd at det kommer fra presidenten. At han ser oss som en uviktig nasjon og at det ikke betyr noe. Det er veldig fornærmende, sier hun til NRK.

Flere vurderer boikott

Men Besseberg gikk likevel med på å gi et telefonintervju og sier at IBU ble kjent med brevet fra Canada på IBU-styremøtet i Hochfilzen på søndag. Det var på det samme møtet styret bestemte at IBU ikke kommer til å frata Russland verdenscuprunden i Tjumen. Runden avslutter årets OL-sesong.

– I dag er det ingen grunn til det. Ingenting tilsier at det russiske skiskytterforbundet er involvert i saken (systematisk doping under Sotsji-OL, journ.anm..), sier han.

I tillegg til verdenscupen i Tjumen har IBU også tildelt Russland to runder av IBU Cupen, det nest øverste konkurransenivået i internasjonal skiskyting.

Canada er foreløpig den første nasjonen som boikotter de russiske arrangementene, men NRK vet at flere nasjoner vurderer å gjøre det samme.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har, i motsetning til IBU, bestemt at de ikke arrangerer verdenscup i Russland fra og med forrige vinter og på ubestemt tid.

Brev Canada

ÅPENT BREV: Dette er brevet Canada har sendt til IBU-styret.

– Akkurat som i fjor

I brevet, som også er adressert til generalsekretær i IBU Nicole Resch, er Canada svært kritiske til IBUs arbeid for en ren idrett.

– Det å arrangere renn i Russland nå er, etter vår oppfatning, ikke i tråd med «å skulle jobbe for å forsvare rene utøvere», slik Mr. Besseberg sa i en pressemelding 6. desember, sier den canadiske skiskytterpresidenten Murray White som har signert brevet.

– Vi registrerer også, med stor frustrasjon, at vi i dag er i en påfallende lik situasjon som for ett år siden, legger han til.

I desember i fjor kom McLaren-rapporten med sterke indikasjoner på at det har foregått systematisk doping i russisk toppidrett. 31 skiskyttere ble etterforsket etter funn i rapporten. Tre er nå utestengt fra OL og suspendert fra verdenscupen (se faktaboks).

Til slutt i brevet kommer Canada med følgende melding:

– Canada oppfordrer IBU til å komme med tydelige handlinger i denne saken.

Siste nytt

  • Forsvareren om Gjert Ingebrigtsens trenerrolle: Skal holde seg i bakgrunnen

    I påvente av rettssaken akter Gjert Ingebrigtsen å fortsette som trener for utøverne han nå bistår, blant dem Narve Gilje Nordås.

    Friidrettstreneren er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld.

    Heidi Reisvang hos Elden Advokatfirma, som forsvarer Ingebrigtsen, sier friidrettstreneren i tiden som kommer vil fortsette trenergjerningen.

    – Så lenge utøverne presterer og opplever at samarbeidet i sum er mer positivt enn negativt, og de ønsker ham som trener, vil han fortsette å trene dem, sier Reisvang til NTB.

    Hun legger til at Ingebrigtsen vil forholde seg på en måte som er til det beste for utøverne i forbindelse med konkurranser og stevner og «i større grad være i bakgrunnen».

    – Han håper at så lenge han holder seg i bakgrunnen, vil mediene respektere det og ikke oppsøke han eller forfølge hans familie, legger hun til.

    Reisvang vil på spørsmål fra NTB ikke utdype ytterligere hva som ligger i at trenerprofilen skal holde seg mer i bakgrunnen, men sier:

    – Under stevnet i Spania (denne uken red.anm.) søkte han ingen oppmerksomhet, men holdt seg unna. Han ønsker at mediene nå skal la han og hans familie være i fred, respektere dette og ikke oppsøke på den måten som det er gjort hittil.

    På direkte spørsmål om Ingebrigtsen har vurdert å trekke seg som trener, svarer advokaten:

    – Ikke med mindre utgangpunktetene jeg har vært inne på endrer seg.

    Det er allerede kjent at Ingebrigtsen ikke vil få trenerakkreditering til sommerens to store mesterskap, EM og OL. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Verstappen vant sprintkvalifiseringen i Miami: – Det føltes forferdelig

    Verdensmester Max Verstappen fortsetter å dominere Formel 1-sesongen. Fredag vant han sprintkvalifiseringen i Miami.

    Den nederlandske Red Bull-føreren noterte 1.27,641 i siste kvalifiseringsomgang og henviste Ferrari-fører Charles Leclerc til 2.-plass med 0,108 sekunds margin. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez var 0,235 sekund bak ham.

    – For å være ærlig føltes det ganske forferdelig, men på en eller annen måte endte jeg øverst likevel. Jeg vet ikke hva som skjedde med de andre, sa Verstappen etterpå.

    Lørdag gjennomføres sesongens annet sprintløp. Verstappen vant det første i Shanghai for to uker siden.

    Han har også vunnet fire av de fem Grand Prix-løpene som er avviklet så langt og leder klart i sammendraget i jakten på sin fjerde VM-tittel på rad.

    Daniel Ricciardo i RB ble nummer fire i sprintkvalifiseringen, foran Carlos Sainz i Ferrari og Oscar Piastri i McLaren. Begge Mercedes-bilene ble utslått før siste kvalifiseringsomgang, og George Russell og Lewis Hamilton starter som nummer 11 og 12 i sprintløpet. (NTB)

    Max Verstappen
    Foto: AP
  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal